Yaz aylarında yağmurlar başlayana kadar,
ağaçlar haftada bir ya da iki kez sulanmalıdır. Bir sonraki yılın meyve gözleri yaz aylarında oluşur, bu nedenle
yaz aylarında sulama asla aksatılmamalıdır.
Salma sulama yapılacaksa aşağıda resimde
belirtilen şekilde ağaç taç iz düşümü
denilen, ağacın taç gölgesi çevresine kare ya da yuvarlak şekilde küçük
sulama kanalları açılmalı ve su buraya verilmelidir.
Ağaçlar dip kısımlarından suyu yeterince
alamazlar, dip kısmına su verilmesi mantari
hastalıklara neden olur.
Sonbaharda mutlaka toprak analizi yaptırılmalıdır. Sonbaharda yaptırılan toprak
analiz sonucu, ilkbaharda profesyonel şekilde gübrelemeye olanak sağlar.
Gübreleme doğru zamanda doğru şekilde gerçekleştirilebilir.
- Yapılacak uygulamalardan önce mutlaka tek başına, kireç çözücü-ph düşürücü BOOLTEX Tarım veya benzeri bir kireç çözücü pH düşürücü uygulaması yapılmalıdır.
- Ağaç başına 250gr gelecek şekilde, ağaç taç iz düşümüne toz kükürt karıştırılmalıdır..
- Ağaç başına 10 gr gelecek şekilde Şelatlı İz Element Gübresi (2000 tarım/ topraktan)
- Dekara 10 kg gelecek şekilde Humik Asit (ya da iyi yanmış büyükbaş hayvan gübresi)
- Dekara 10 kg gelecek şekilde Amonyum Sülfat taç iz düşümüne açılan hendeklere karıştırılır.
·
Ekim ya
da Kasım ayı içersinde yağmursuz bir
günde %2’lik bordo bulamacı
uygulaması yapılmalıdır. Uygulama sonrası en az 8 saat yağmur yağmaması gerekir
yoksa uygulama geçersiz sayılır. İlkbaharda bu uygulamanın gözler kabarmadan
tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır.
·
Kış aylarında don zararından korunmak için; 10 ar gün aralıklarla Doğal Bitki Antifrizi (Bimas
Tarım CROPAID NPA) kullanılmalıdır. (Bu uygulama ilkbahar başlangıcında ya
da herhangi bir tarihte don zararından korunmak için tekrarlanmalıdır.)
Not:
Uygulamalar rüzgarsız ve yağmursuz havalarda
yapılmalı, hava şartlarına göre gerekirse uygulamalar ertelenmelidir.
Bitkiler ne kadar iyi beslenirlerse hastalık ve
zararlılardan o kadar iyi korunurlar ve çabuk gelişirler. İlkbahar uygulamaları için Şubat ayında Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder